[vc_row row_type=”row” text_align=”left” css_animation=””][vc_column width=”1/3″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_separator type=”transparent”][vc_column_text]harten[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” text_align=”left” css_animation=””][vc_column][vc_column_text]

EFT – Emotionally Focused Therapy

[/vc_column_text][vc_separator type=”transparent”][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” text_align=”left” css_animation=””][vc_column width=”1/6″][vc_single_image image=”1824″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

[dropcaps type=’circle’ color=’#ba0909′ background_color=” border_color=’#ba0909′]eft[/dropcaps] Emotionally Focused Therapy is een vorm van relatietherapie die door de Canadese psychologe Dr. Sue Johnson is ontwikkeld. Het is door de indrukwekkende resultaten wereldwijd verspreid, ook in Nederland.

[/vc_column_text][vc_separator type=”transparent”][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” text_align=”left” css_animation=”” css=”.vc_custom_1461187704695{background-color: #efefef !important;}”][vc_column width=”1/2″][vc_separator type=”transparent”][vc_column_text]

Doel is veilige verbondenheid

In traditionele relatietherapieën leren paren onderhandelen en beter communiceren volgens respectvolle spelregels. In EFT echter gaat het om verbondenheid : partners leren weer te zeggen wat ze nodig hebben, ze leren praten over hun behoefte aan verbinding met de ander.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_separator type=”transparent”][vc_separator type=”transparent”][vc_column_text]

Want een veilige verbinding met een ander is een aangeboren behoefte. Elk mens heeft behoefte aan verbinding met een ander: iemand, die je niet laat vallen ondanks je irritante trekjes, iemand op wie je kunt rekenen als je hem of haar nodig hebt.

[/vc_column_text][vc_separator type=”transparent”][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” text_align=”left” css_animation=”” css=”.vc_custom_1417856028174{background-color: #ffffff !important;}”][vc_column css=”.vc_custom_1461187449208{background-color: #efefef !important;}”][vc_column_text]

EFT is een combinatie van

1. het intermenselijke perspectief (hoe patronen er tussen mensen uit zien)

2. het intra-psychische perspectief (hoe emoties ontstaan en ons gedrag bepalen)

3. en de hechtingstheorie (hoe de mens is gemaakt om verbonden te zijn).

Deze combinatie maakt deze methodiek zo uitermate krachtig.

[vc_separator type=’transparent’ position=’center’ color=” thickness=” up=” down=”][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” text_align=”left” css_animation=”” css=”.vc_custom_1417875946401{background-color: #ffffff !important;}”][vc_column width=”1/2″][vc_separator type=”transparent”][vc_column_text]

Tijdens de verliefdheid is vaak de  relatie vol toewijding en gericht op elkaar. Maar veel paren belanden  gaandeweg in een patroon met botsingen en onbegrip. In de loop van de tijd kan zo’n patroon de relatie steeds sterker bepalen. Op zich is dit heel normaal.

 

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_separator type=”transparent”][vc_column_text]

DOEL

Het doel van EFT is weer naar elkaar toe te bewegen. Het is gericht op het herkennen en het doorbreken van het negatieve patroon. Daarna ligt de focus op het herstellen van de emotionele verbondenheid en de liefde tussen partners.

Je gaat samen door een proces om te begrijpen wát zo’n pijn doet en waaróm je zo heftig reageert op iets dat de ander doet. Je leert dat open zonder verwijt uit te spreken. Dan ontstaat er ruimte om tegen elkaar te zeggen wat je nodig hebt om je veilig en geliefd te voelen. Dus als het patroon duidelijk wordt, komt er ruimte voor de essentie van verbondenheid.

[/vc_column_text][vc_separator type=”transparent”][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” text_align=”left” css_animation=”” css=”.vc_custom_1461188434688{background-color: #efefef !important;}”][vc_column][vc_separator type=”transparent”][vc_column_text]

STAPPEN IN HET PROCES
De training of de therapie is opgebouwd uit de volgende stappen:
   [icon_list_item icon=’fa-asterisk’ icon_color=’#ba0909′ icon_background_color=” icon_border_color=” title=” title_color=”]We gaan eerst kijken wat er gebeurt tussen de partners – gedragsmatig. Zo ontdekken we het patroon.

    [icon_list_item icon=’fa-asterisk’ icon_color=’#ba0909′ icon_background_color=” icon_border_color=” title=” title_color=”] We ontdekken daarna de pijnpunten waardoor het patroon ontstaat.

    [icon_list_item icon=’fa-asterisk’ icon_color=’#ba0909′ icon_background_color=” icon_border_color=” title=” title_color=”] Daarna onderzoeken we welke emoties ieders gedrag sturen. En wat de angsten, maar ook verlangens binnen de relatie zijn.

    [icon_list_item icon=’fa-asterisk’ icon_color=’#ba0909′ icon_background_color=” icon_border_color=” title=” title_color=”] Welke gebeurtenissen zijn zo diep gegaan in de relatie dat ze nog altijd een rol spelen? Die gaan we doorwerken.

    [icon_list_item icon=’fa-asterisk’ icon_color=’#ba0909′ icon_background_color=” icon_border_color=” title=” title_color=”] Dan volgt het proces dat ieder elkaar (opnieuw) gaat kennen op een dieper en meer kwetsbaar niveau.

    [icon_list_item icon=’fa-asterisk’ icon_color=’#ba0909′ icon_background_color=” icon_border_color=” title=” title_color=”] Vervolgens zoeken we naar nieuwe vormen van omgang en versterking daarvan.

 

 

 

Dat dit geen makkelijk proces is, zal duidelijk zijn. Voor een therapieproces zijn meestal zeker 20 gesprekken van 1 ½ uur nodig. Waarom zo’n diepgaande vorm van therapie? Een wat meer oppervlakkige aanpak geeft niet de diepe verbondenheid die ieder zoekt. Alleen het goed doorwerken van dingen geeft een resultaat voor de langere duur.

[/vc_column_text][vc_separator type=”transparent”][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” text_align=”left” css_animation=””][vc_column][vc_separator type=”transparent”][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” text_align=”left” css_animation=””][vc_column width=”5/6″][vc_column_text]OVER DE THERAPEUT

Hetty voelt zich bevoorrecht geschoold te zijn door degenen die EFT in Canada en de US ontwikkeld hebben. Sinds 2010 past zij deze methode toe bij echtparen en is haar enthousiasme en de effectiviteit in het werk met relaties enorm toegenomen. Zij ziet hoe deze methodiek aansluit bij de wezenlijke verlangens van mensen / paren en hen uitnodigt zichzelf en elkaar weer te vinden. Haar contextuele achtergrond geeft een extra dimensie aan dit werk.

 

 

Samen met ervaren collega’s heeft Hetty de uitgangspunten van deze methodiek gelegd naast de mensvisie en waardes van de Bijbel. Ze zien overeenkomsten in o.a.: dat verbinding essentieel is voor evenwichtig mens zijn, dat acceptatie/genade de basis is voor verandering, dat vergeving  een onderdeel vormt voor een veilige relatie.

 

Hetty is de initiatiefnemer voor een landelijke lijst met christen EFT relatietherapeuten en houdt deze ook up-to-date. Mocht je interesse hebben in deze lijst, ga dan naar contact en stuur haar een e-mail. Ze zendt je deze graag toe.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″ css=”.vc_custom_1461187557415{background-color: #ffffff !important;}”][vc_separator type=”transparent”][vc_single_image image=”7428″ alignment=”center” style=”vc_box_shadow_3d” title=” ” css=”.vc_custom_1418983358729{border-color: #565656 !important;}”][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” text_align=”left” css_animation=””][vc_column][vc_separator type=”transparent”][vc_separator type=”normal”][vc_separator type=”transparent”][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” text_align=”left” css_animation=””][vc_column][vc_column_text]

Stichting EFT Nederland

[/vc_column_text][vc_column_text el_class=”Feiten over EFT”]

INTERESSANTE FEITEN OVER EFT

Voor meer informatie over EFT kan je naar de site van de Stichting EFT Nederland (klik op banner). Van deze site zijn de onderstaande gegevens overgenomen. De moeite waard om even door te nemen! 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” text_align=”left” css_animation=””][vc_column][vc_row_inner row_type=”row” text_align=”left” css_animation=””][vc_column_inner][image_with_text]

Onderzoek naar EFT heeft het volgende aangetoond:


1. EFT heeft een sterk positief effect op de verbondenheid in een partnerrelatie. Daarnaast verbetert het ook intimiteit; vertrouwen, vergeven van kwetsuren in de relatie en depressie.
2. EFT werkt beter dan andere relatie behandelmethodes (zoals blijkt uit hogere effectsizes in meta-analyses).
3. De basisaannames onder het EFT-model komen overeen met de beschikbare kennis over partnerrelaties.
4. De stabiliteit van de resultaten is sterk. Ze laten zien dat er na therapie heel weinig terugval is.
5. EFT is effectief bij diverse paren, ook bij psychische en lichamelijke klachten. 

[/image_with_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” text_align=”left” css_animation=””][vc_column][vc_separator type=”transparent”][vc_column_text]

Klinische studies naar de effectiviteit van EFT:


– 6 RCT studies (met ruim 200 echtparen) laten zien dat EFT een werkzame therapie is voor echtparen met problemen. (RCT is een wetenschappelijk onderzoek waar de behandelde groep vergeleken wordt met een groep met dezelfde problematiek zonder dat deze methode is toegepast.)
– Meta-analyse over 4 RCT’s laat zien dat 86 % van de onderzochte echtparen significant verbeterden en dat 70-73 % van de echtparen hersteld waren van relatieproblemen (effectsize was zeer hoog).
– Echtparen met matige relatieproblemen die EFT ontvangen, hebben een hogere tevredenheid in hun relatie in vergelijking met wachtlijst-controle en andere behandelingen, blijk uit meerdere meta-analyses.
– EFT werkt ook bij een beperkt aantal sessies of bij onervaren (maar wel EFT-getrainde en gesuperviseerde) therapeuten.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” text_align=”left” css_animation=””][vc_column][vc_separator type=”transparent”][vc_column_text]

EFT vergeleken met andere interventies:


–  EFT gaf een hogere relatietevredenheid in vergelijking met gedragsmatige relatietherapie.
–  EFT + communicatietraining was niet beter dan alleen EFT.
– EFT scoorde beter dan cognitieve relatietherapie op empathie en intimiteit. De terugval bij follow-up was   significant lager voor EFT.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row row_type=”row” text_align=”left” css_animation=””][vc_column][vc_separator type=”transparent”][vc_column_text]

EFT bij psychische stoornissen en andere stressoren:

EFT is effectief bij echtparen met relatieproblemen waarvan een van de partners last heeft van:
    o  verminderd seksueel verlangen: vrouwen verbeterden na EFT in seksueel verlangen en verminderen in stemmingsklachten.
    o  depressie: Een vergelijking tussen EFT en medicamenteuze behandeling bij patiënten met depressieve klachten en relatieproblemen leverde op dat de depressieve klachten evenveel vooruit gingen en dat bij EFT de relatie significant verbeterde in vergelijking met medicamenteuze behandeling. Resultaten bleven goed, ook na 6 maands follow-up.
    o  seksueel misbruik i/d kindertijd: Bij echtparen waarvan de vrouw als kind seksueel misbruikt is en relatieproblemen hadden, herstelde 70 % van relatieproblemen; tevens was er een vermindering van traumaklachten.
    o  lichamelijke ziekte: Meer dan de helft van de echtparen met borstkanker die EFT kregen, had daarna een significant betere relatie, hogere kwaliteit van leven, betere stemming en minder trauma symptomen dan ervoor. Follow-up data lieten geen terugval zien. De relatie van paren die een kind hebben met een chronische ziekte verbeterde significant meer door EFT dan door wachtlijstcontrolebehandeling. Dit verschil was 2 jaar later nog groter.
    o  hechtingskwetsuren die vergeving nodig hebben: 63% v/d echtparen die te maken hadden met een breuk in het vertrouwen (bijvoorbeeld door ontrouw) waren met behulp van EFT in staat de breuk te vergeven en de relatiestress op te lossen.  Resultaten bleven stabiel bij 3-jaars follow up.

[/vc_column_text][vc_separator type=”transparent”][/vc_column][/vc_row]