FOCUSSEN
[/vc_column_text][vc_separator type=”transparent” position=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″ css=”.vc_custom_1418907840009{background-color: #efefef !important;}”][vc_separator type=”transparent” position=”center”][vc_column_text]
Focussen is één van de methodieken die Hetty Verkruijssen graag inzet. Het is respectvol en helpt de cliënt om zelf te leren luisteren naar wat er zich afspeelt in zichzelf. Zij vindt het bijzondere van focussen dat het je leert om accepterend met jezelf om te gaan. Het is ook een praktische weg om de genade van God beter te leren integreren.
[/vc_column_text][vc_separator type=”transparent” position=”center”][vc_separator type=”transparent” position=”center”][vc_separator type=”transparent” position=”center”][vc_separator type=”transparent” position=”center”][vc_separator type=”transparent” position=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator type=”transparent” position=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]WAT IS FOCUSSEN?
Leren luisteren naar je hoofd, je hart en je buik.
Aanvaarden wat je ook tegenkomt.
Luisteren naar je innerlijke strijd, naar innerlijke deelaspecten en daardoor jezelf beter leren kennen.
Luisteren naar de wijsheid van je lijf.
Jezelf leren ondervragen en in alle lagen ontvangen.
Heldere keuzes maken, met je verstand én je gevoel
Focussen is een natuurlijke vaardigheid die ontdekt werd door onderzoekers die keken naar wat mensen doen wanneer ze positieve veranderingen doormaken. Gendlin is de grondlegger hiervan.
Het vermogen om te focussen is iets waar we in aanleg allemaal toe in staat zijn. We worden geboren met het vermogen te weten hoe we ons op elk willekeurig moment voelen. Velen hebben het vertrouwen in hun lichamelijke signalen verloren. Dat kan een gevolg zijn van ervaringen in je jeugd, maar ook factoren in onze cultuur spelen daarbij een rol. We moeten opnieuw leren ‘focussen’.
Focussen is het richten van de aandacht op het lichamelijk ervaren van gedachten en emoties. Klachten die in de therapie besproken worden, kunnen op een lijfelijke manier worden ervaren. Door te focussen op de lichamelijke uiting van psychische klachten, kunnen de klachten helder in kaart gebracht worden. Het lichaam weet vaak beter dan ons hoofd wat er speelt. Daardoor worden er nieuwe inzichten verworven in problemen en emoties die vaak aanvankelijk alleen vaag aanwezig of moeilijk te omschrijven waren. Het doel van focussen is het beter onder controle krijgen van emoties, door de lichamelijke ervaring van die emoties te leren kennen.
De begeleiding is nooit dwingend of manipulerend maar altijd volgend, met respect voor je grenzen, uitnodigend, suggererend. De antwoorden op jouw vragen zijn binnen in jezelf te vinden. In therapie wordt die weg naar binnen ondersteund en je leert dat je dat vertrouwen kunt. Daar vind je vaak onverwerkte herinneringen. Herinneringen die dan alsnog boven komen en vooral erkend willen worden, willen dat je er als volwassene bij kunt zijn en ze alsnog kunt voelen en zien hoe het werkelijk was en hoe jij daarmee in vrede kunt komen, in je volle kracht kunt gaan staan.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Citaat uit ‘De kracht van focussen’ van Ann Weiser Cornell:
“Focussen is het proces van luisteren naar je lijf op een zachtaardige, accepterende manier. Je hoort dan de boodschappen die jouw ‘innerlijk’ je stuurt. Het is een proces van respect voor de wijsheid binnenin je, waarbij je jezelf bewust wordt van die dieper liggende laag van weten, die zich via je lichaam kenbaar maakt. Als je naar je lijf luistert, leidt dit tot lichamelijke ontspanning, meer inzicht, en tot positieve veranderingen in je leven. Je gaat jezelf beter begrijpen, je gaat je beter voelen en je gaat je leven meer inrichten zoals je het zelf wilt.”
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator type=”transparent” position=”center”][vc_separator type=”transparent” position=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_separator type=”transparent” position=”center”][vc_separator type=”transparent” position=”center”][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]FASES
Het proces van focussen kan worden onderverdeeld in zes fases. De therapeut begeleidt deze fases door onder andere het stellen van vragen. Dit stappenplan wordt gebruikt als leidraad, maar hoeft niet altijd even strikt opgevolgd te worden. De stappen zijn:
- Ruimte maken – De eerste stap is het ontspannen van het lichaam. De aandacht wordt gericht op het ervaren van het lichaam en hoe de verschillende lichaamsdelen aanvoelen. Er kunnen dan verschillende gevoelens naar boven komen. Het is de bedoeling deze te ervaren zonder er iets mee te doen. Gevoelens worden niet veranderd maar geaccepteerd, zonder waardeoordeel.
- aan de hand van lichamelijke gevoelens nagegaan welke emoties en klachten momenteel het belangrijkst zijn. Deze worden op een rijtje gezet. Het is in deze stap niet de bedoeling de problemen te gaan analyseren, de cliënt observeert zichzelf als het ware met zekere afstand.
- Typering – In deze stap wordt er geprobeerd de kenmerken en eigenschappen van het lichamelijke gevoel duidelijk te krijgen. Zo’n typering neemt de vorm aan van een woord, een beeld of een zin. Vaak blijven de aanduidingen in dit stadium vaag, zoals bijvoorbeeld ‘een zwaar gevoel’, ‘onbuigzaamheid’ of ‘benauwd’.
- Resoneren – Door steeds heen en weer te gaan tussen de typering en het lichamelijke gevoel, wordt in deze fase de gevoelde gewaarwording getoetst aan de typering. Passen zij bij elkaar, komt het overeen? De typering en de gewaarwording kunnen en mogen veranderen, totdat zij met elkaar in overeenstemming zijn.
- Vragen stellen – Als vijfde stap in het focusing proces worden er ‘waarom’ vragen gesteld, ter verheldering van de klacht. Daarvoor gaat de cliënt eerst terug gegaan naar de gevoelde waarneming. De antwoorden op gestelde vragen zullen voortkomen uit een lichamelijke ervaring. Een dergelijke antwoord voelt vaak aan als een soort opluchting.
- Ontvangen – Tijdens de voorgaande stappen van het focussen, kunnen zich veranderingen voordoen. Dit kunnen bijvoorbeeld veranderingen zijn in de lichamelijke of geestelijke ervaring van de klachten. Ook kunnen er nieuwe inzichten worden opgedaan. In deze laatste stap gaat het om het ontvangen en accepteren hiervan.
BIJ WELKE KLACHTEN?
Focussen wordt toegepast bij veel verschillende klachten, zoals algemene angst, depressie, spanningen, onvrede en posttraumatische stress. Ook kan focussen binnen relatietherapie worden toegepast.
[/vc_column_text][vc_separator type=”full_width” position=”center” color=”#efefef”][vc_separator type=”transparent” position=”center”][/vc_column][/vc_row]