[vc_row css_animation=”” row_type=”row” text_align=”left”][vc_column][vc_separator type=”transparent”][vc_column_text]

SAMENWERKING

[/vc_column_text][vc_separator type=”transparent”][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” text_align=”left”][vc_column css=”.vc_custom_1418822611803{background-color: #d6d6d6 !important;}”][vc_column_text][vc_separator type=’transparent’ position=’center’ color=” thickness=” up=” down=”]

_MG_0097 kopie - kopieRoemeense beeldhouwer:

“Samenwerking is één zijn van hoofd en hart én op je eigen benen staan”

 

 

1.  met collega’s 

 

2.  trainers

 

3.  pastores en pastorale medewerkers

 

 

 [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” text_align=”left”][vc_column][vc_separator type=”transparent”][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” text_align=”left”][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]1.  SAMENWERKING MET COLLEGA’S

Hetty heeft vanaf de start van haar praktijk intensief samengewerkt met collega’s. Ze hebben elkaar ondersteund tot betere professionals.

 

Vanaf 1999 heeft Hetty contact gelegd met christen hulpverleners met een eigen praktijk in de regio. Gedurende 10 jaar kwamen ze jaarlijks bij elkaar ter ontmoeting en om een thema te bespreken. Ze blijft regelmatig contact zoeken met christen hulpverleners.

 

Wanneer rond een cliënt meerdere hulpverleners betrokken zijn én de cliënt hier toestemming voor geeft, is er contact over zo optimaal mogelijke begeleiding van de betreffende cliënt.

 

Hetty vindt het erg belangrijk om te blijven studeren en input te krijgen van collega’s. Ze heeft daarom meerdere intervisiegroepen opgezet:

 

Contextuele intervisiegroep
EFT intervisiegroep
Praktijk-intervisiegroep

 

 

2. SAMENWERKING MET TRAINERS

 

Bij de Relatietrainingen werkt Hetty samen met Gerda van Setten en Dina Mazolari.

Zij zijn zeer ervaren therapeuten en trainers. Samen hebben ze meer dan 20 trainingen gegeven.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” text_align=”left”][vc_column][vc_separator type=”transparent”][vc_separator type=”transparent”][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” text_align=”left”][vc_column][vc_column_text]

4. SAMENWERKING MET PASTORES EN PASTORALE MEDEWERKERS

 

In 2000 is Hetty, mede door stimulans van ds. Bax uit Ede, samen met collega’s gestart met bijeenkomsten voor pastores, pastorale medewerkers en christen hulpverleners uit de regio. Tweemaal per jaar komen zij samen in de Christelijke Hogeschool te Ede. Er worden thema’s behandeld die betrekking hebben op pastoraat en situaties doorgesproken (met behoud van privacy) uit de pastorale praktijk. In 2016 heeft zij de coördinatie overgedragen aan anderen.

Onderstaand vindt u de visie van Hetty en haar collega’s m.b.t samenwerking met de kerken / gemeentes.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” text_align=”left”][vc_column][vc_separator type=”transparent”][vc_separator type=”transparent”][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” text_align=”left”][vc_column width=”1/6″][vc_column_text]

 

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

SAMEN ALS DELEN VAN HET LICHAAM VAN CHRISTUS

Gedachten over samenwerking tussen predikanten/ voorgangers/ pastoraal werkenden en christen hulpverleners. Regio Ede, Lunteren, Bennekom, Veenendaal, Wageningen

I.            Rond de mens in nood en het zoeken naar bronnen van heil
Twee dingen brengen pastores/pastoraal werkenden en christen-hulpverleners samen:
a.  onze betrokkenheid met de mens in nood
b. onze persoonlijke relatie met  God, de Vader, Jezus Christus, de Zoon en de Heilige Geest.
We geloven dat de bronnen van heil in God zijn, voor ons persoonlijk en voor de hulpvrager.

II.        Als gelijkwaardige leden
Als pastor, pastoraal werkende, hulpzoeker en hulpverlener maken wij allen deel uit van het ene Lichaam.  “Welnu, u bent het lichaam van Christus en, als delen gezien (stuk voor stuk) leden” (1 Kor. 12:27).

Een groot aantal van de mensen met wie we werken heeft een kerkelijke achtergrond. De kerk/de gemeente is belangrijk in hun leven en zij hebben door verkondiging, liturgie en pastorale gesprekken al veel ontvangen. Ook in de therapeutische gesprekken en oefeningen is het zoeken en vinden van bronnen van heil veelvuldig aan de orde. Het is voor de betrokkenen van groot belang om de geestelijke en therapeutische ervaringen als gelijkwaardig en elkaar aanvullend te kunnen beleven.

III.       In verscheidenheid samenwerkend aan een taak
Wij zien de specifieke hulpverlening als iets dat van tijdelijke aard is. De hulpverlener is als de loods, die tijdelijk aan boord komt vanwege een moeilijke fase, om een veilige weg te vinden. De kerk, de gemeente is de plaats waar de hulpvrager onder alle omstandigheden zijn plaats weet. Zij geeft steun en continuïteit in de verschillende fasen van het leven. Wij allen zijn bezig vanuit onze specifieke kennis en vaardigheden. We kunnen elkaar aanvullen en door samenwerking de lasten verdelen.

IV.        Praktische mogelijkheden om samenwerking gestalte te geven
A. In het contact rond de hulpverlener hebben we ervaring met de volgende mogelijkheden:
P.S. Uiteraard alles alleen met toestemming van de betreffende hulpvrager.

  • Bij het eerste gesprek vraagt de hulpverlener altijd naar een contactpersoon uit de gemeente. Wanneer deze er niet is moedigt de hulpverlener de hulpvrager sterk aan om iemand te vragen.
  • Wanneer de hulpvrager zowel met de pastor/ pastorale medewerker als met de hulpverlener intensief contact heeft, dan is een goede afstemming op elkaar van belang (elkaars doelen kennen, afspraken maken, e.d). Dit geeft zowel helderheid naar de hulpvrager als naar de hulpgevers.
  • Een of meerdere keren een afspraak maken om met z’n drieën te praten en evt. te bidden.
  • Intervisie: vanuit de pastor of het pastorale team komen vragen waarin de hulpverlener mee denkt.

 B. Je met elkaar buigen over thema’s die op het snijvlak liggen van psychologie en theologie.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” text_align=”left”][vc_column][vc_separator type=”transparent”][vc_separator type=”transparent”][/vc_column][/vc_row]